Nejasná zpráva o konci světa

Apokalyptický obraz Nostradamových proroctví promítnutý do zapadlé podhorské vesnice kdesi na hranicích.
1997 Slovensko – Česko délka: 166 min
Milan Bahul36Brief+(Goran)jednou či dvakrát je nahý, ale zabrán hlavně zezadu
Jana Švandová49Lots+(Marlyn)hezky ukáže své přednosti při koupání ve vaně
Klára Issová18Brief+(Veronika)párkrát sice ukáže ňadra, ale většinou zdálky
Yvetta Kornová35Brief+(Margot)v jedné scéně se s Fagot svléknou do půl těla a vrhnou se na svého domácího, jsou ale zabrané zezadu
Jiřina Třebická66(komediantka)
Pavel Landovský60(rychtář)
Oldřich Navrátil44(voják Josef)
Radoslav Brzobohatý65(Goranův otec)
Sandra Pogodová22Brief+(Fagot)v jedné scéně se s Margot svléknou do půl těla a vrhnou se na svého domácího, jsou ale zabrané zezadu
Matěj Hádek21(Michal)
Nejasná zpráva o konci světa Svatební veselí v malé zapadlé podhorské osadě na konci zimy naruší smečka vlků. Zatímco muži vyrazí za dvěma vlky, které u osady zahlédli, hladový zbytek smečky vtrhne do osady a pozabíjí téměř vše živé. Jen díky tehdy desetiletému Goranovi přežije nevěsta Verona, ostatní ženy jsou vlky roztrhány. Ještě tu noc se Veroně narodí dcera Veronika a Verona ji z vděčnosti za záchranu přislíbí Goranovi za ženu.

Život v osadě plyne dál i bez žen Po deseti letech do těchto bohem zapomenutých konin zabloudí cirkus složený z ženských akrobatek, jediným mužem je principál. Komedianti se chtějí dostat přes hranice, muži z osady mají zálusk na ženy, kterých se v osadě zoufale nedostává. Posíleni alkoholem se pustí do hazardní karetní hry o své majetky a nově příchozí ženy. Principál je falešný hráč, ale Verona ho díky poznámce jeho desetiletého syna prokoukne a v poslední hře ho připraví o všechny cirkusačky. A jelikož do rána uteče pokladní Irena i s kufrem plným peněz, nezbývá podivným cirkusákům než se v osadě usadit.

Principál je podnikavý člověk, a tak v osadě začnou pěstovat mák a konopí, prodávat je za hranicí a zpátky pašovat ovce a koně.Při jedné takové výpravě je celníky zastřelen Veronin manžel. To už má Veronika věk na vdávání, jenže než v Goranovi našla zalíbení v principálově synovi Michalovi a ani jemu není Veronika lhostejná. Verona však trvá na svém, Veronika si musí vzít Gorana. Stále ji to ale táhne k Michalovi. Zhrzený Goran se rozhodne si to s Michalem vyřídit. V silném alkoholovém opojení si to s ním chce vyříkat. Když se ráno probudí, nic si nepamatuje a Michal nalezen u potoka zastřelený.

Osadu postihuje smrtelná nákaza, zřejmě zavlečená s pašovaným skotem. Goran povolává na pomoc vojáky, kteří mají pro takové případy vybavení. Pašování ovcí na sebe Martin a jako jediný si za to odsedí trest. Ani pole plná konopí a máku se veliteli vojáků nelíbí a varuje vesničany před dalším pěstováním omamných látek. Krátce nato se otevírá hranice a nemálo lidí z osady odchází hledat štěstí do světa.

Po letech se do osady vrací Semek, dříve místní blázen, teď zcestovalý světák silně ovlivněný Nostradamovým proroctvím, z jehož knihy s oblibou cituje. Veronika odešla od Gorana i s dcerou (Michalovou) a Goran nalézá zalíbení v její matce. Vesničanům ale není milostný vztah Gorana a Vrony po chuti a nejraději by je z osady vyhnali. Právě když obklíčí Gorana s Veronou ukryté v Goranově domě, přilétají policejní vrtulníky a ničí maková a konopná pole. Obraz zkázy dokresluje hořící Goranova stodola a těžce postřelená Verona. Život si dobrovolně bere i Goran. Osada se stává téměř osiřelou.

Film získal čtyři České lvy. Klára Issová získala Českého lva v kategorii vedlejší ženská role za roli Veroniky. K superlativům filmu patří i rozpočet (ke sto milionům korun), délka natáčení (od května 1996 do ledna 1997) nebo počet českých a slovenských herců (celkově 157), kteří se ve filmu objevili. (-k-)

Režie: Juraj Jakubisko
Produkce: Deana Horváthová, Miloš Remeň
Scénář: Juraj Jakubisko
Námět: Juraj Jakubisko
Kamera: Ján Ďuriš
Hudba: Ondřej Soukup, Jan Jirásek

Hrají:
Milan Bahul (Goran)
Deana Horváthová (Verona)
Joachim Kemmer (Madina)
Jiří Krytinář (Juzek)
Jana Švandová (Marlyn)
Vladimír Javorský (Šemek)
Pavel Landovský (rychtář)
Klára Issová (Veronika)
Matěj Hádek (Michal)
Radoslav Brzobohatý (Goranův otec)
Vladimír Sadílek (Pop)
Peter Šimun (holič)
Oldřich Navrátil (voják Josef)
Yveta Kornová (Margot)
Sandra Pogodová (Fagot)
Jeanette Švoňavská (Čokoládka)
František Novotný (obryně)
Lucie Vondráčková (Lucie)
Petr Kubeš (Martin)
Vladimír Jedlovský (Kramář)
Jan Melkovič (holičův otec)
Vilma Jamnická (rychtářova babka)
Jiřina Třebická (komediantka)
Taline Sherrif (Lila)
Věra Křesadlová (Irenka)
David Suchařípa
Petr Jákl
Aktualizováno: 5.5.2018