Dobrá čtvrť

Seriál o studentech gymnázia, zejména těch z maturitního ročníku, jejich učitelích, rodičích a hledání sebe sama v době dospívání.
2005-2008 Česko
Anna Kulovaná23Lots+(Zuzana Haselbachová)ve 2. díle je nahoře bez ve sprše, ve 4. díle fotí akty, v 6. díle má milostnou scénu, v 8. díle si nechá rozepnout pyžamo, kratičkou milostnou scénu má i v 9. díle, ve 12. díle tančí v kalhotkách u tyče, v 19. díle je nahoře bez dvakrát
Martha Issová24Lots(Katka Erhartová)ve 3. díle chodí po bytě v černé podprsence a kalhotkách a koupe se s Michalem v bazéně, v 7. díle jí přes okraj vany vykukuje ňadro, v 8. díle je opět v černé podprsence, v 15. díle je nahá v milostné scéně, ještě lépe v 16. díle
Veronika Gajerová42(Zuzanina matka)
Tomáš Hanák48(Ondřej Erhart)Katčin otec, fotograf
Jiří Pecha60(Honzův děda)
Vilma Cibulková42Brief(Michalova matka)v 9. díle je při převlékání do šatů v podprsence a kalhotkách
Jiří Schmitzer55(ředitel gymnázia Kotlář)
Jana Preissová57(třídní profesorka Svobodová)
Milan Šteindler48(školník)
Barbora Srncová35(učitelka Janka Kopičková)
Jiřina Jirásková74(matka profesorky Svobodové)
František Němec61(Vladimír Honýs)přítel profesorky Svobodové
Miroslav Táborský46(kontrolor z hygieny)ve 3. díle kontroluje Opelíkovo lahůdkařství
Jiří Strach31(zaměstnanec reklamní agentury)ve 3. díle nabízí Zuzaně focení
Bohumil Klepl47(zaměstnanec reklamní agentury)ve 3. díle nabízí Zuzaně focení
Anna PošmournáBrief-(Bára)Zuzanina spolužačka, v 1., 4. a 8. díle má docela sexy výstřih
Barbora Hrzánová41(Milena)v 7. a 8. díle kamáradka Michalovy matky
Zora Jandová46Brief-objevuje se až ve II. řadě , v 19. díle má hezký výstřih
Vladimír Javorský43ve II. řadě bývalý kolega-herec paní Koreňové
Lenka Krobotová28ve II. řadě
Matěj Hádek29(Mrkev)narkoman a překupník
Petra Martincová36(barmanka)ve II. řadě ve 12. díle
Jiří Bartoška58(primář Martin Palouš)
Jan Dolanský27(Bondy)
Natálie GörnerováBrief+(Alice Kopecká)hned v 1. díle ji při rituálu vítání prváků polijí kýblem vody, takže zpod tenkého tílka, pod nímž nemá podprsenku, prosvítají její ňadra
Tereza Nekudová26(squaterka Linda)
Hana Maciuchová59(Alena)kamarádka a bývalá spolužačka profesorky Svobodové, objevuje se ve 14. díle
Jan Hartl52(průvodce Mojmír Cipárek)ve 14. a 17. díle
Stanislav Zindulka73(bazarník)v 17. díle vedoucí bazaru
Oldřich Navrátil52(Jindřich Procházka)
Nela Boudová37(Magda Komersová)přítelkyně pana Erharta
Milan Bahul44Brief+(Petr Koreň)v 6. díle má milostnou scénu se Zuzanou
Simona Babčáková32(barmanka Gábina)
David Švehlík33(tělocvikář Prachař)
Václav Jílek24(Karel Kubata)
Martin Havelka46(Honzův otec)
Predrag Bjelac43(Dragan)
Přemysl Boublík23Brief(Michal Koreň)v 6. díle je v plavkách
Pavel Trojan20(Honza Opelík)
Zdeněk Žák53(Zuzanin otčím)
Liliana Malkina66(hospodyně u Koreňů)

1/22 Zpátky domů

Poslední prázdninový den se Haselbachovi stěhují z bytu ve vilce do paneláku. Otec Haselbach (Zdeněk Žák) přišel o práci a bydlení v luxusním bytě něco stojí. Dcera Zuzana (Anna Kulovaná), která nastupuje do posledního ročníku gymnázia, je ze stěhování zklamaná a uražená. Na náladě jí nepřidá setkání se synem nového majitele Michalem, a to ještě netuší, že to bude její nový spolužák.

Se stěhováním vydatně pomáhá Haselbachovým Zuzanin spolužák Honza. Ten je do Zuzany zamilovaný, ale neví, jak jí to říct. První školní den se spustí ze střechy gymnázia do třídy oknem a dá Zuzaně kytici. Jeho výkon se pochopitelně nesetká s pochopením u nové třídní profesorky Svobodové (Jana Preissová), která třídu převzala po odešlém kolegovi Mařatkovi, ani u ředitele gymnázia (Jiří Schmitzer). Ředitel je naštěstí rozumný (a ví, že Honza je dobrý horolezec a jinak hodný kluk), a tak Honzovi jen pohrozí, ať si takové kousky na školní půdě odpustí. To profesorka Svobodová je na tom s psychikou hůř. Žije sama s matkou (Jiřina Jirásková) a kupuje si ortopedické boty, kterých má doma už hromadu. Třídnictví vzala až na naléhání ředitele a s obavami, jak to bude snášet.

Čtvrťáci za asistence školníka (Milan Šteindler) recesisticky vítají nové žáky palbou z vodních pistolí a pomazáním tváří. Lehké spršce neujde ani nová profesorka výtvarné výchovy (Barbora Srncová). Zato Bářina sestra, která nastupuje do prvního ročníku, si to schytá naplno. Čtvrťáci ji polejí kýblem, protože si na první den vzala provokativní bílé tílko bez podprsenky.

Hvězda třídy Bára se Zuzanou ani její nejlepší kamarádkou Katkou (Martha Issová) moc nesnáší. Není proto divu, že ji Katka nepozvala na oslavu svých narozenin. Jenže Bára přijde nezvána i s novým spolužákem Michalem a velkou kyticí. Katka je tedy pozve dál, což urazí Zuzanu a ta odejde. Za ní odejde i Honza, aby ji doprovodil domů. Zuzana cítí, že ji Honza má rád, ale ona víc než kamarádství necítí a Honzovi o řekne. To ho sice zklame, ale neurazí se, protože je to hodný, sympatický hoch.

Zuzanin otec (nevlastní), zedník, si přes agenturu vyjednal práci ve Francii, kam odjíždí. Manželka (Veronika Gajerová) se Zuzanou jej doprovází ráno k autobusu. Jaké je Zuzanino překvapení, když večer potká otce doma. Papíry a pracovní povolení, ze které zaplatil 35 tisíc byly padělané. A dlouho trvající napětí mezi manželi Haselbachovými propukne v ostrou hádku. Zuzana se sbalí a odchází z domu. Kam, to se dozvíme v dalším dílu. (-k-)

2/22 Na vlastních nohách

Zuzana strávila noc na sobotu v jejich bývalém bytě, který byl zatím prázdný. Ale už ráno se tam začali stěhovat Koreňovi, a tak musela utéct. Katka jí chtěla pomoct a poprosila tátu, aby u nich Zuzana mohla pár dní bydlet. Ten souhlasil, ale pod podmínkou, že Zuzana zavolá domů a dá vědět, kde je. To ale Zuzana odmítla, a tak skončila na druhou noc u Honzova dědečka Opelíka, kterému namluvili, že jim prasklá stupačka vytopila byt. Jenže už druhý den se v Opelíkově lahůdkářství stavila Zuzanina máma a prasklo to. Děda Opelík sice byl ochotný vzít Zuzanu na brigádu, ale bydlet ji u nich nenechal. Další noc tedy musela strávit v tělocvičně ve škole. Ráno ji tam ve sprše přistihl a natočil Koreň, kterého u toho zase přistihl Honza. Jejich pošťuchování ukončil až školník Standa, kterým rozbili sklo ve dveřích. Koreň si vše nechal pro sebe a v lahůdkařství chtěl Zuzaně ukázat, co natočil. Ta se naštvala a připlácla mu do obličeje zmrzlinu, což zase rozzlobila dědu Opelíka a Zuzanu z brigády vyhodil. Koreň pak Zuzaně nabídl, ať si záznam ze sprchy sama smaže a snažil se jí vnutit nějaké peníze, když kvůli němu přišla o brigádu.

Katka měla jet v neděli s tátou na koně, ale když se dozvěděla, že s nimi má jet jeho nová přítelkyně Magda, urazila se a nikam nejela. Magda si ale u ní šplhla, když další den přemluvila jejího otce, aby u nich nechal přespat Zuzanu (pod záminkou učení) a ještě jim spiklenecky uvolnila byt pod záminkou návštěvy koncertu (i Katčin táta nakonec pochopil). Jenže po cestě do houslí Katka potkala Michala a procházela se s ním po Praze tak dlouho, že na Zuzanu zapomněla. Tak tak musela ulehnout ke spánku znovu v tělocvičně na žíněnkách. Honza ji tam přišel navštívit a způsobený hluk přilákal školníka. Ten chtěl Zuzanu pochopitelně vyhodit, ale jeho manželka se za ni přimluvila a navrhla, že může pár dní strávit v nepoužívaném kamrlíku. (-k-)

3/22 Pandořina skříňka

Zuzana zjišťuje, že sehnat vlastní bydlení není snadné. Podnájmy jsou drahé a příležitostnými brigádami si moc nevydělá. A tak už čtvrtý týden bydlí ve škole. Navíc se to začíná projevovat i na jejím prospěchu. Katčin otec jí navrhne, že by mohla zkusit fotit. Nafotí s ní ukázkové snímky a poskytne je agentuře. Nabídka na sebe nenechá dlouho čekat. Zuzana by mohla nafotit exkluzivní kalendář pro lukrativního klienta. Jenže klient požaduje akty, s čímž Zuzana nepočítala. Vypadá to ale, že se nakonec nechá přemluvit.

Situace v rodině Hasselbachů se stále přiostřuje. Pana Hasselbacha vyhodili z fušky a na pracák si ještě pořád nezašel. Paní Hasselbachová už si začíná zoufat.

Katka je až po uši zamilovaná do Michala, ten ale jejich vztah nebere tak vážně. U Koreňů v bazéně se setkají s Michalovým otcem a ten Katku po jejím odchodu okomentuje slovy: "Tak to si mal v Blave teda krajšie baby". Otec by chtěl, aby Michal studoval ekonomku a poté nastoupil do rodinné firmy. Jenže Michalovi matyka moc nejde a raději se věnuje fotografování. Katčin otec mu jeho fotky chválí a navrhne mu, aby šel na FAMU. To by se ale Michalovu otci asi moc nezamlouvalo. Kvůli prospěchu v matematice mu po návratu ze třídní schůzky řádně vyčiní, zabaví kamery a uvalí na něj domácí vězení spojené s učením. DO domácnosti Koreňových nastupuje hospodyně. SIce Ukrajinka, ale s mnoha českými kurzy a osvědčeními a k tomu umí výborně péct.

Lahůdkářství dědy Opelíka navštívila hygienická kontrola a shledala závažné nedostatky, za něž uložila pokutu. Děda se urazil, zavřel krám a pustil se do popíjení rumu. Tak ho našel Honza vrátivši se ze školy a musel ho povzbudit. Závady odstraní, pokutu zaplatí a vše bude zase v pořádku.

Třídní profesorka Svobodová na třídních schůzkách zkritizovala prospěch téměř celé třídy, až se i rodiče začali ozývat, že ne všichni budou ve svém dalším studiu potřebovat matematiku. Po třídních schůzkách se profesorka setkala s nápadníkem na inzerát, na který za ni odpověděla její matka. Předcházela tomu příprava v podobě líčení, česání a nasazování náušnic, kterou ji matka zkrášlila. Ze schůzky profesorka utekla, ne snad proto, že by se jí pan Vladimír Honejs nelíbil, ale zřejmě proto, že ji dojal. Možná i to přispělo k tomu, že druhý den ji čtvrťáci při písemce z matematiky vytočili natolik, že zkolabovala. (-k-)

4/22 Narozeniny k nezaplacení

Profesorka Svobodová se naštěstí rychle zotavila. V nemocnici ji byli navštívit Honza se Zuzanou a vzápětí přišel i pan Vladimír Honýs s obrovskou kyticí růží a knihou Malý princ. Na procházce se pak spolu dále sblížili a Vladimír projevil přání poznat profesorčinu maminku, díky níž se seznámili. Ve škole se profesorka studentům omluvila a je na ní vidět, že získala vnitřní klid.

Katčin otec Erhart nafotil se Zuzanou akty pro prestižní kalendář. Za honorář si Zuzana nakoupila nové oblečení a druhý den ve škole sklidila zasloužený obdiv. Jenže večer před tím ji v kabinetě ve škole přistihl ředitel a nařídil, že se musí do dvou dnů odstěhovat. Když se o Zuzaně dozvěděla profesorka Svobodová, nabídla, že může bydlet u nich, samozřejmě zdarma. Zuzaně nezbylo nic jiného, než její nabídku přijmout.

Zuzana se s focením aktů svěřila Katce a poprosila ji, aby si to nechala pro sebe. Katka zase na oplátku Zuzaně prozradila, že chodí s Michalem. Toho si už ale všimla i Bára a svým typickým pohrdavým způsobem to prozradila před celou třídou. Spolužačky Katce pochopitelně závidí a tahají z ní detaily. Katka se tváří tajemně, a tak spolužačky usoudí, že s Michalem i spí. To se ale nelíbí Michalovi, který vztah s Katkou rázně končí. Ne kvůli řečem, ale kvůli Zuzaně, do které je čím dál víc zamilovaný. Když to Katka pochopí, odejde brečíc ze školy domů.

Zuzana měla narozeniny. Ve škole jí popřál Honza a na naléhání matky přišla na oslavu domů. Nevlastní otec doma nebyl, protože sehnal načerno práci nočního hlídače. K jeho smůle ale do objektu přijel majitel a našel v hlídací budce spícího cizího chlapa. Domů přišel opilý a opět se začal hádat s manželkou. Ta se osopila i na Zuzanu, která se snažila jejich hádku uklidnit. Zuzana raději odešla, i přesto že se jí mamka hned omluvila, za to co řekla.

Honzu naštval děda, když mu vyčetl, že nebyl s příkazy v bance, jak ho o to ráno prosil. Honza prohlásil, že už má otročiny v krámě dost a odešel. Druhý den se ale vrátil a zajímal se, jak dopadla hygienická kontrola. Dopadla dobře, děda může opět otevřít, počítá s tím ale jen do konce roku. Honza, teď už klidný, dědu přemlouvá, ať to ještě přehodnotí.

Michalovi rodiče odjeli na zájezd do Benátek a Michal toho využil, aby uspořádal v domě mejdan pro celou třídu, k čemuž popíchla matka a otec naopak zakázal. Katka, Zuzana ani Honza na mejdan pochopitelně nepřišli. Michal se na chvíli z mejdanu vytratil a zanesl Zuzaně do školy dort. Ráno ji pak čekal před školou, aby jí pomohl se stěhováním. Zuzana evidentně roztává, jen ji trápí, co Katka. Michal ale Zuzanu uklidňuje tím, že se s Katkou rozešel. Před domem profesorky Svobodové otká Zuzanu s Michalem Honza rozvážející sobotní snídaně. Domnívá se, že spolu strávili noc a uraženě odjede. A ani Zuzaně to není moc příjemný, přece jen jí na Honzovi záleží. A to ještě netuší, že Katka ji chtěla u Michala očernit, a tak na počítači svého otce vypálila její fotky na CDčko a pod záminkou účasti na mejdanu ho zanesla Michalovi do pokoje. Nejhorší na tom ale je, že Katčino počínání neušlo Báře (ta má mimochodem o Michala stále zájem), která fotky našla a sebrala. (-k-)

5/22 Anděl na zemi

Bára vytiskla Zuzaniny ukradené akty na velký formát a její mladší sestra je rozvěsila po škole. Mezi studenty i u čiteli vyvolaly pochopitelně velký rozruch. Zuzana se obořila na Katku, ta zase obvinila Michala, který ale viděl fotky poprvé až ve škole. Věrný kamarád Honza Zuzaně vyčetl, že tohle by od ní nečekal a popral se s Michalem. Bára je všechny ještě popichovala. Ředitel i třidní profesorka Svobodová, u níž Zuzana bydlí, to natěstí vzali rozumně a nedělali ze Zuzaniných aktů žádnou aféru.

Zuzana se podle smlouvy musí účastnit večírků na propagaci firmy. Hned na tom prvním si jí všimne Michalův otec a po večírku ji odveze domů, čímž ji zachrání ze spárů vilných klientů firmy lákajících Zuzku do baru. Kvůli Zuzaně pak pomůže své manželce odvézt dárky a kostýmy na Mikuláše do školky, v níž má vnuka jejich hospodyně Máša. Paní Koreňová přislíbila školce zaplatit a uspořádat mikulášskou besídku pro děti, což také za vydatné pomoci Michala a několika jeho spolužáků a spolužaček, včetně Zuzany, s níž Michal chodí. Stinnou stránkou je zjištění, že jeho matka pije. Zřejmě proto, že jako herečka nedostává žádné role a musí hrát v reklamě na buchty. Naopak ziskem je pro Michala vrácení fotoaparátů a kamery, aby mohl besídku natočit a doma pak nafotí mamku v kostýmu anděla, poněkud opilou, ale okouzlující.

Katka se zamilovala do profesora tělocviku Prachaře. Už podruhé se s ním srazila na uplakaná na schodech, tentokát kvůli Zuzčině nařčení. Profesor Prachař ji soucitně políbí a Katka jeho polibek vášnivě opětje, což jej samozřejmě překvapí. Druhý den před vyučováním ho Katka pozv na rockový koncert. Profesor skutečně přijde a vypadá to, že mezi nimi vzniká něco jako láska. Doma na Katku zatím marně čeká táta s košíkem plným mikulášských sladkostí.

Na slíbenou návštěvu k profesorce Svobodové a její matce přichází její přítel Vladimí Honys. Obdivuje starý porcelán a další starožitnosti v domě a zmíní se, že garsonku, kterou propůjčili Zuzaně, by mohli vhodně pronajmout. Profesorčině matce tím do oka rozhodně nepadl, což mu dala jemně, ale jasně najevo. Profsorka Svobodová je ale zamilovaná a tyhle drobnosti přehlíží. Vladimír na ni dokonce žárlí, když ji zahlédne v družném rozhovoru s ředitelem při odchodu ze školy.

Na krám dědy Opelíka vypsal městský úřad obálkou soutěž a děda řeší problém, kde sehnat peníze. Na radu Honzy požádá Michalova otce, zda by se echtěl stát jeho tichým společníkem. Jen kvůli tomu svolí s tím, že dětem v mateřské školce udělá Mikuláše. A má štěstí, protože na besídku přijde kromě Michala i otec Koreň, ten zase kvůli Zuzaně, a dědův návrh a plány do budoucna alespoň pozorně vyslecne, i když se k nim staví skepticky. Ale uvidíme. (-k-)

6/22 Čas adventní

Blíží se Vánoce a každý je hodlá strávit po svém. Ve škole se koná vánoční večírek, na kterém na se školní kapelou zahraje na kytaru i sám ředitel. Profesorku Svobodovou přemlouvá její přítel Vladimír, aby strávila Štědrý den s ním, bez maminky. Profesorka napřed odmítá, ale po návratu domů se s maminkou kvůli Vladimírovi pohádá (mamince se Vladimír dvakrát nezamlouvá) a rozhodne se strávit s ním celé svátky, Štědrý den nevyjímaje.

Honza se těší na rodiče, kteří mají na Vánoce přiletět. Jenže sesuv půdy postihne i letiště, a tak se na svátky domů nedostanou. Pan Koreň skutečně do dědova krámku bude investovat. Jenže místo lahůdkářství chce provozovat fast food. To se Honzovi nelíbí, jenže záleží hlavně na dědovi, jak se rozhodne.

Zuzana sice chodí s Michalem, ale přijala od jeho otce pozvání na večeři. Když ji odvezl domů, nesměle odmítla další pozvání. Otec Koreň je ale muž činu, a tak poslal Zuzaně pozvánku jakože od společnosti, pro niž nafotila kalendář na další prezentační akci. V hotelu, kam Zuzanu přivezla limuzína, ji čekal s obrovskou kyticí rudých růží. Zuzana neodolala a skončila s ním v posteli hokejového pokoje. A zdá se, že se do Michalova táty zamilovala. Chudák Michal. Ten zatím nic netuší a chystá se navzdory otci zkusit štěstí na umělecké školy. Katčin otec mu pochválil fotografie jeho opilé matky, které pořídil v minulém díle, a navrhl, ať je k přijímačkám pošle taky. I maminka s tím souhlasila, jen doporučila Michalovi, aby otci zatím neříkal o svém vztahu se Zuzanou, že by se mu nemuselo líbit, že chodí s dívkou, které se nechá fotit nahá. Kdyby jen tušila, s kým strávil minulou noc.

Své srdeční problémy musí řešit i Katka. Je zamilovaná do profesora tělocviku Ivana Prachaře a on do ní. Problém je nejen v tom, že je to její učitel, ale hlavně je ženatý. Katka využije toho, že otec jede na víkend fotit hotel do Beskyd a pozve si Ivana domů. Otec si ještě myslí, že chodí s Michalem, ale udiví ho, když zaslechne, jak Katka někomu volá a oslovuje ho Ivánku. Když se o tom po cestě do Beskyd zmíní, Janka, která jede s ním, si znovu uvědomí, že Ivana s Katkou přistihla v zamčeném kabinetě a nenechá si to pro sebe. Otec Erhart okamžitě otočí auto a vrací se zpátky. Doma přistihne Katku s Ivanem v posteli. Slušně, ale důrazně Ivana vyhodí, i přes Katčiny prosby a pláč. Katka si po školním vánočním večírku spravuje náladu v klubu jointem s Bářinou sestrou, takže domů přijde v mírně rozesmáté náladě. A souhlasí s tím, aby k nim otec pozval na Vánoce Janku, i když to vlastně byla ona, která Ivana otci bonzla.

Otec Koreň zajistil Zuzčině tátovi práci v Německu. Ale ani tam ho smůla neopustila, zřítilo se sním lešení. Když se to Zuzka od mámy dozvěděla, zaplatila jí cestu do Mnichova, aby mohla být u táty. Jako vedlejší efekt se Zuzka dozvěděla o mámině vztahu k jejímu šéfovi, který jí telefonát z Německa tlumočil. Jenže to byla zrovna sobota, z čehož plyne, že musel být u nich, a proto taky byli kluci u tety. Zuzka to mámě vyčítá, ta ale se brání, že se taky potřebuje o někoho opřít. Přes Vánoce a než se to dá do pořádku, se Zuzka vrátí domů a bude se starat o kluky. Jen Michal těžce nese, že na něj nemá čas, a to ještě neví, že se znovu schází s jeho otcem, tentokrát na její žádost. (-k-)

7/22 Nejsmutnější Vánoce

Je Štědrý den. Michal se trápí Zuzčiným odmítáním. Na radu matky jí nese dárek a potká se u ní doma s Honzou. Honza okamžitě, viditelně uražený, odejde, zbytek Štědrého dne stráví s dědou. I Michal musí na večer domů, chtěl by se ale po večeři vrátit k Zuzaně. To mu otec zakáže, ovšem ze zcela jiného důvodu, než si Michal myslí. Otec Koreň netušil, že jeho syn se Zuzkou chodí. Zimní prázdniny strávili Koreňovi na horách a hned po návratu byl otec pozván na akci Filexi. Michal ho uprosil, aby ho vzal s sebou, protože doufal, že se tam setká s Zuzanou. otec ho nakonec raději vzal s sebou a ve vhodné chvíli Zuzaně vyčetl, že chodí současně s ním i s jeho synem. Zuzka ale vztah k Michalovi jako lásku nepociťuje, jeho otec tomu ale nevěří a Zuzka jej uraženě pošle pryč.

Maminka profesorky Svobodové je zase uražená, že její dcera chce strávit Vánoce s Vladimírem. Profesorka to ale nakonec nevydrží a Štědrý den Vladimírovi odřekne. To se ale zase urazí Vladimír. A navíc profesorku začne někdo pronásledovat, vysype jí popelnici, druhý den jí dá do popelnice mrtvou kočku, její telefonní číslo inzeruje jako erotický salon a posílá jí výhrůžné anonymní dopisy. Profesorčina matka vysloví domněnku, že to bude nějaký žák mstící se za špatné známky. Profesorka proto hned po prázdninách přichází neočekávaně s písemkou, což ve třídě vyvolá hromadný odpor. Profesorka psychický tlak nevydrží a ze třídy odejde do kabinetu. Tam ji se slzami v očích najde Zuzana, kterou za profesorkou poslal Michal. Zuzana se snaží profesorku utěšit. Ti bystřejší už tuší, že za tím nebude špatně prospívající student, ale spíš zhrzený milenec.

Katka nese na Štědrý den učiteli Prachaři dárek domů. Pochopitelně se u něj nesetká s pochopením, a tak jde léčit žal do baru Černobyl. Tam jí známá servírka nabídne tvrdou drogu. Domů Katka přichází v povznesené náladě. Od té doby, co ji tec přistihl, mu dělá naschvály. Na štědrovečerní večeři k nim pozvala otcovu přítelkyni Magdu, ačkoliv věděla, že u nich bude otcova staronová přítelkyně Janka. Katka doma naschvál kouří a v pokoji jí otec najde trávu. Katka tvrdí, že trávu dnes kouří kde kdo a ke tvrdým drogám ona přece nesklouzne. Jenže Katka léčí svůj splín návštěvami Černobylu, kde jí jeden týpek nabídne lysohlávky. Katka neodmítne.

Zuzčina fotka (jedna z těch decentnějších) se objevila na billboardech po celém městě, jeden přímo naproti jejich bytu. Když ji po návratu z Německa viděla maminka, překvapivě prohlásila, že je krásná. Jen projevila obavy, zda to Zuzana nefotila nahá.

Honzův děda se dohodl s panem Koreněm na fast foodu a podepsali smlouvu. Lahůdkářství Svačinka čeká velká rekonstrukce. Honzovi rodiče poslali video vzkaz přes internet, protože kvůli zemětřesení nemohli přijet. Na léto slíbili Honzovi, že za nimi přijede na celé prázdniny.

Michalův otec začíná být nervózní z Mášiny všudypřítomné. jsoucnosti, obzvlášť mu vadí, že mu přerovnává věci na stole. Na konkurzu se Michalova matka setkává se svou dávnou kamarádkou Milenou, která vede dramatický kroužek v domově pro mentálně postižené. Milena ji pozve do domova na návštěvu a ona skutečně za pár dní přichází. (-k-)

8/22 Poprvé a naposled

Janka se stěhuje k Erhartům, protože momentálně nemá kde bydlet. Katka to nese nelibě a stále častěji se povzbuzuje drogami, teď už tvrdými. V baru Černobyl udělá policie prohlídku a při ní zatkne i Katku, která u sebe nemá občanku. O pomoc zavolá Honzovi, který se za ni na vyšetřovně zaručí. Katka Honzovi děkuje a slibuje, že s drogami skončí. Jenže hned druhý den pohrdavě odmítne Honzovo pozvání do kina. Fetuje už i doma a k otci i Jance se chová drze a hnusně. Otci navíc ukradla peníze, aby měla na drogy, a vinu svádí na Janku.

Michal chce dělat přijímačky na dvě školy. Po rozhovoru s otcem ale na přijímačky na FAMU nešel, i když se před školu nechal zavézt matkou. Místo toho navštívil nemocnou Zuzku a pomilovali se spolu. Michalovu matku jeho rozhodnutí nejít na FAMU moc nepotěšilo. Navíc ji přišla navštívit Milena a nabídla jí svoje místo v dramatickém kroužku pro mentálně postižené Oáza, protože Milena dostala hlavní roli v seriálu, na nějž byly obě na konkurzu. Michalovu matku to zprvu urazilo, ale hospodyně Máša ji uchlácholila a ona se rozhodla místo po Mileně vzít.

Profesorku Svobodovou stále obtěžují telefonáty. Dokonce jím někdo v noci hodil něco do okna, což vyděsilo její maminku, která byla převezena do nemocnice. Profesorka hledá útěchu u Vladimíra v bance. Ten jí slibuje, že už to bude v pořádku, že netušil, že má takové problémy. Při uklízení najde profesorka pod postelí ocelovou kuličku, kterou jim někdo hodil do okna, a začíná něco tušit.

Děda Opelík otevírá fast food s názvem Speedy John. Na obsluhu má tři zaměstnance a sám už jen dohlíží. Změnil se a hlavní pro něj začíná být zisk. Otevření se zúčastnil i Michalův táta, který do podniku vložil peníze, a dlouhý pohled, který si vyměnili se Zuzanou napovídá, že k sobě pořád něco cítí. Michal zatím nic netuší a je šťastný, že s ním Zuzka chodí.

Zuzanin otec se vrací z Německa z nemocnice na vozíku. Jeho manželka začíná propadat zoufalství, protože tuší, že chodit už nikdy nebude, i když naděje tu je. Tuší to i on a se svým osudem se dá být smířený. Vztah Zuzaniny matky s kolegou z práce Procházkou pokračuje, chce s ním dokonce jít na Zuzanin maturitní ples.

Bářin spolužák Franta najde CDčko se Zuzčinými fotkami u Báry v šuplíku když připravují další číslo školního časopisu. Bára se chvíli vymlouvá, ale když vidí, že Frantu nepřesvědčí, začne prosit. Frantovi se Bára líbí, a tak využije nastalé situace a začne se s Bárou objímat. Bářin znuděný pohled přes Frantovo rameno dává jasně najevo, že Bára chladně kalkuluje, že tak Frantu umlčí. (-k-)

9/22 Do druhého kola

Čtvrťáky čeká maturitní ples, na který se všichni těší, jen profesorka Svobodová má obavy z tance. Zuzka jí proto slíbí, že s ní před plesem nacvičí waltz, aby mohla směle tančit se svými studenty. Vše dobře dopadne a profesorka se na plese smíří s Vladimírem, který ji tam přišel navštívit bez pozvání. Nápad dědy Opelíka otevřít na plese bufet je také korunován úspěchem. Studenti, rodiče i kantoři zkonzumují veškeré přivezené zásoby a děda se může těšit z tržby.

Michal na popud maminky koupil Zuzce na ples krásné šaty. Jenže Zuzana odešla z plesu hned po stužkování s Michalovým otcem a strávila s ním noc v hotelu. Od plesu spolu začali znovu chodit a otec Koreň pro ně pronajal byt, aby se mohli scházet v soukromí. Zuzana už nevydržela Michalovo naléhání a rozešla se s ním. Michal to těžce nese, zvlášť když neví, proč mu Zuzana dala košem (ono je to asi lepší:-). Začíná ale tušit, že je za tím někdo jiný. Jednou při návratu zahlédne Zuzanu vystupovat z Koreňova auta její matka, která se zase za manželovými zády schází se svým kolegou. Zuzana s matkou se kvůli svým záletům pohádají, ani jedna ale nehodlá ustoupit.

Katka pořád trucuje a propadá se stále hlouběji do osidel drogové závislosti. Tváří se uraženě a odmítá jít na ples. Janka jí vypůjčí od kamarádky drahé šaty, Katka si šňupne a rázem je plná optimismu, děkuje Jance a chystá se na ples. Na plese si jí ale nikdo nevšímá, profesor Prachař, do něhož je zamilovaná, před ní utíká, a tak Katka z plesu odejde. Kam jinam, než do Černobylu, aby si dala pořádnýho lomcováka. Servírka jí nabídne heroin, a protože Katka nemá čím platit, dá jí své plesové šaty. Napětí mezi ní a otcem se stupňuje. Katka se na truc ostříhá nakrátko a do vlasů si nechá udělat zelený melír. Otec s Jankou nevěřícně zírají, spolužáci se jí smějí, Katka se na všechny jen šklebí. Katčin otec už ale dostává podezření, že Katka v něčem jede a rozhoduje se, jak nastalou situaci řešit. Už po plese ji byl hledat v Černobylu, protože jedovatá zmije Bára prohodila, jestli si nešla dát něco dobrého a jasně naznačila šňupnutí. Tam Katku sice nenašel, ale jen proto, že seděla zfetovaná v zadní místnosti.

Maminku profesorky Svobodové pustili z nemocnice. Dcera jí samozřejmě přišla naproti, ale ne sama, přijela s Vladimírem, který se nabídl, že maminku odveze domů. Ta sice nerada, ale nechala se přemluvit a nasedla k Vladimírovi do auta.

Alergie otce Koreně na Mášu trvá, a přitom ona se tak snaží. Alespoň se omluvil své manželce poté, co Máša uraženě odešla. Michalova máma vede dramatický kroužek v centru pro mentálně postižené, s nimiž nacvičuje vystoupení na přehlídku v Olomouci. Michal jí přijde natočit generálku a svěří se jí, že ho Zuzka nechala. Ta pak doma požádá manžela, aby Míšu utěšil. Pro otce Koreně je to pochopitelně nepříjemné, ale snaží se Michalovi vysvětlit, že to přejde (v čemž má zajisté pravdu).

Franta dal na plese Báře kompromitující CDčko se Zuzčinými akty. Od té chvíle se stal pro Báru vzduch. Třídní hvězda stírá nejen jeho, ale i Katku a Zuzku, která se Katky zastala. Franta proto osloví Honzu s tím, že ví, kdo rozvěsil po škole Zuzčiny akty. Důkaz ale nemá, takže budou muset kluci něco v příštích dílech vymyslet. (-k-)

10/22 Blýskání na horší časy

Zuzčině otci poslali z Německa z pojišťovny vyjádření k jeho úrazu. Jako odškodné dostane slušnou částku. Před manželkou to ale tají a chce z peněz přispívat Zuzaně na studium medicíny a později i klukům. To pochopitelně nelibě nese jeho manželka, které v práci ujedou nervy, a bezdůvodně se oboří na zákaznici (pracuje za přepážkou na poště). Až ji musí uklidňovat šéf, se kterým chodí. U šéfa v kanceláři taky uvidí kalendář se Zuzaniným akty a doma to pak Zuzaně pěkně vytmaví. Ta raději znovu odejde z domu.

Ještě před tím prozradí Zuzanina matka Michalovi, že Zuzana chodí s jeho otcem. Snad v tom ani nebyl úmysl, jen nedorozumění, protože Michal odpověděl kladně na otázku, jestli už o tom ví. Zuzanina matka však myslela Zuzanin vztah s Michalovým otcem, zatímco Michal jen rozchod se Zuzkou. Rozzuřený Michal se setkal doma s otcem u bazénu a popral se s ním. Naštěstí se brzy uklidnil a odešel trucovat do svého pokoje.

Paní Koreňová odjela se svým souborem na soutěž do Olomouce, takže nebyla svědkem žádné z dramatických událostí. Hospodyně Máša slíbila panu Koreňovi, že o tom paní neřekne, kvůli ní a klidu v rodině, ne kvůli panu Koreňovi. Michal tak trochu využije situace a postaví otce před hotovou věc. Půjde studovat na uměleckou univerzitu do Švédska, kterou mu doporučil pan Erhart. Otec chtě nechtě souhlasí a zřejmě to opravdu bude pro všechny nejlepší řešení. Radost paní Koreňové z vítězství v soutěži je tak ještě znásobena a nekalí ji černý mrak nevěry.

Profesorka Svobodová si vyrazila s Vladimírem na chatu. Až tam jí Vladimír oznámil, že na chatě přespí, s čímž profesorka nepočítala. Nechá se ale přemluvit, jen musí zavolat mamince, aby o ni neměla strach. Jenže maminka to opět psychicky neunese a zkolabuje. Profesorka požádá Vladimíra, aby se ihned vrátili domů. Tam nachází ztěžka dýchající maminku ležící na gauči. Vladimír odmítne zavolat záchranku s poukazem na to, že nemá signál a baterie jeho mobilního telefonu je také vybitá. Profesorka tedy volá ze svého mobilu, protože stolní telefon je rozbitý, jak jej maminka strhla. Zatímco profesorka telefonuje, Vladimír odmítne její mamince přinést sklenici vody, o kterou ji prosím. Až z toho skoro mrazí v zádech, když Vladimír pronese "Ano, maminko", potměšile se usmívá a čeká, až maminka zemře. Záchranka sice přijela rychle, ale profesorčinu maminku už zachránit nedokázali. Jedna z prvních se dozví Zuzka, která k profesorce zamířila pro útěchu po odchodu z domovu. Zdá se, že naopak bude muset ona být oporou paní profesorce.

Katka propadá drogám, má absťáky a dávku potřebuje stále častěji. Kupuje si moč, protože otec jí ji každé ráno kontroluje. Ve škole je mimo a před hodinou matematiky si zajde zapálit jointa na záchod. Tam ji najde profesor Prachař a vzápětí na to i ředitel. Vezme si Katku do ředitelny a tam ji důrazně varuje, že drogy ve škole rozhodně nestrpí a ona sama by se měla nad sebou zamyslet, protože jinak má před sebou konečnou. Katka už nemá na drogy peníze, a tak se musí snížit k tomu, že poskytuje sex za úplatu. Napřed Mrkvi, feťákovi z baru, kterého už zná, podruhé neznáme chlapíkovi, kterého přivedl Mrkev. Večer ji doma čeká otec s fotkami její matky, kterou drogy zahubily. Otec ji prosí, ať se drogám vyhýbá, že by to asi už neunesl, kdyby přišel i oni. Zoufalá Katka končí v otcově objetí. (-k-)

11/22 Poslední zvonění

Konec dobrý, všechno dobré. Jedenáctý díl je posledním dílem první řady seriálu. Druhá řada byla natočena až po třech letech.

Vztah mezi rodiči Haselbachovými se ochlazuje. Paní Haselbachová navrhuje manželovi, že by bylo nejlepší, kdyby odjel k sestře na Moravu. Pan Haselbach souhlasí, taky cítí, že už je všechno ztraceno.

Vladimír by se rád přistěhoval po smrti její maminky k profesorce Svobodové. Prořekne se ale, že ví o kočce v popelnici a dalších příkořích, které někdo profesorce Svobodové působil. Snaží se to zamluvit tím, ž mu to sama řekla, ale profesorky není hloupá a vše jí dojde. Když se jí pak se svými problémy svěří Zuzana, nabídne jí, ať u ní bydlí i se svým (nevlastním) otcem. Zuzana její nabídku přijme, a tak se pan Haselbach místo k sestře na Moravu stěhuje do vilky k profesorce Svobodové. Ta se tím snaží zbavit Vladimíra, který se i před panem Haselbachem na vozíčku chová svým arogantním způsobem. A když mu profesorka řekne, že ví, že to byl on, kdo ji trápil, snaží se hájit tím, že to dělal z lásky. U profesorky s tím ale neuspěje a uražený (navždy) odjíždí.

Michalova máma kromě toho, slaví úspěchy se svým mentálním souborem, čeká dítě. U večeře sdělí radostnou novinu manželovi a dodá, že tuší, že s ním něco je, ale že si dítě nechá. Michal to oznámí Zuzaně a ta se s jeho otcem okamžitě rozejde. Asi od vztahu s ním nic velkého nečekala, ale za této situace už v něm nemůže pokračovat. Koreň starší je zklamaný, ale nese rozchod jako chlap. Michal nepřijel Zuzčinu omluvu, už se těší, jak po maturitě odjede na univerzitu do Švédska.

Katka pořád fetuje, ve škole má spoustu absencí, nedostatečný prospěch a nebude moct jít k maturitě. Honza se jí snaží pomoct, jde za ní do Černobylu a dá jí peníze na poslední dávku, aby se nemusela prodávat. Katka mu slíbí, že s ním druhý den pojede do drop-inu. Ráno na ni její otec s přítelkyní Jankou nastraží past. Zastaví v domě vodu pod záminkou, že ve vedlejším domě prasklo potrubí. Janka pak zkontroluje testerem moč v záchodě, který Katka nemohla spláchnout. Ta ukáže, že Katka drogy bere, zatímco moč ve skleničce, kterou musela dávat každé ráno kontrolovat otci, byla čistá. Katka ji kupovala od Bářiny sestry. Před domem na ni čeká Honza s autem. Katka do drop-inu nechce, ale Honza ji skoro až násilím donutí nasednout a odjet na domluvené sezení. Víc než odborník na Katku zapůsobí Honza, který se do ní zamiloval. A ani ona k němu není lhostejná. Zdá se, že drogy nakonec přemůže láska. Honza dokonce kvůli Katce nepojede o prázdninách za rodiči do Peru, ale zůstane s ní.

Čtvrťáci mají poslední zvonění. Profesorka Svobodová se s nimi před svatým týdnem loučí a ze střechy opět slaňuje Honza s pugétem, tentokrát pro třídní profesorku. Za spolužáky přichází nesměle i Katka, která se svou zelenou hlavou zapadne mezi ostatní maškary. Spolužáci ji mezi sebou vítají, Katka se cítí poněkud nesvá. Nestačí jejich tempu, když vyrážejí vybírat drobné do ulic, drogy a nedostatek k jídlu už se na ní stačily podepsat, a tak zůstává sedět na obrubníku s Honzou. (-k-)

12/22 Silvestrovské nalhávání

Ač od natáčení první řady uběhly tři roky, naši hrdinové zestárli jen o rok a půl. Setkáváme se s nimi v době silvestrovské, na přelomu starého a nového roku. A jen tak mimochodem, nové díly už jsou natočeny v širokoúhlém formátu.

Zuzana dál bydlí i s otcem u profesorky Svobodové. Na medicínu se ale nedostala, a tak zatím dělá dělá v nemocnici sanitářku. Její matka se chce rozvést a vzít si kolegu z práce Procházku, s nímž už nepokrytě chodí. Na gymnáziu probíhá vánoční turnaj ve florbale, na němž se sejdou i loňští maturanti. Někoho z nich napadne, že by mohli Silvestr oslavit u profesorky Svobodové. A tak se také stane. Zuzanu se tam pokouší sbalit spolužák Karel, ovšem neúspěšně.

Ze Švédska přijíždí na prázdniny Michal. Ve skutečnosti se ale vrací natrvalo, se školou skončil, neboť naznal, že na ni nemá. Navíc jej ve Švédsku tížila samota a ani jeho dva nejlepší kamarádi (dá-li se to tak říct) nakonec nepřijeli na jeho pozvání na Silvestra do Prahy. Michal se náhodou potká s Katkou a Zuzanou, proti níž je stále zaujatý a ona s ním také nemá slitování. Na oslavu s bývalými spolužáky Michal nechce, raději zůstane doma. Před půlnocí si vyrazí na projížďku autem a zůstane do rána v nočním podniku. Ráno se vrátí domů ještě opilý, pročež mu otec zabaví klíče od auta a platební kartu. Michal se urazí a odejde z domu. Náhodou potká Katku, a ta jej zavede do squatu, kam chodí Janka s jeho obyvateli i neobyvateli malovat. Janka by se ráda vdala za Katčina tátu a měla děťátko. 

Za Honzou přijeli na pár měsíců rodiče z Peru. Děda Opelík je hned zapřáhl do práce ve fast foodu, svátky nesvátky. Dokonce i návštěvu u Honzy v nemocnici odkládal na co nejpozději odpoledne, jen aby utržil co nejvíc. A to chce a jaře odkoupit podíl pana Koreně a rozjet rodinnou firmu. Na to, že se Honzovi rodiče chtějí za dva měsíce vrátit do Peru, nebere ohled, stal se z něj skrblík s dolary místo očí.

Katka opakuje čtvrťák, chodí s Honzou, s nímž se chystají k babičce na Šumavu, s Jankou je kamarádka a drogy nebere. Jenže otec ji stále podezřívá a někteří spolužáci na oslavě jí předhazují její minulost. "Zrzavá dvojčata" například vyhodí vajíčko, při jehož krájení se Katka řízla, zatímco se Katka ošetřuje v koupelně. Karel, který se dvoří Zuzaně, jí dá nepokrytě najevo, co si myslí o ní a o tom, že by mohla mít AIDS. Katka se urazí a odejde. Naštěstí ne do Černobylu, kam ji zvala na pařbu Bářina mladší sestra. Svědkem toho byl i Honza, který na pokušitelku vyjel, leč při tom spadl ze schodů a zlomil si nohu, takže skončil v nemocnici. Hned jak to bylo možné, jej přišla navštívit Katka. Jenže druhý ráno potká Michala, doprovodí ho do squatu, a protože je Michal na takové bydlení nevybavený, vyrazí mu zpátky domů pro spacák. V autobuse potká feťáka a překupníka zvaného Mrkev. Katka by jej nejradši neviděla, ale on se k ní potměšile hlásí, takže Katka z autobusu vystoupí hned na další zastávce, psychicky zdeptaná. Bude mít dost síly překonat vracející se minulost? (-k-)
 

13/22 Prázdné srdce

Honzův děda odkupuje od pana Koreně jeho podíl ve fast foodu. Počítá s tím, že mu v podniku pomůže celá rodina. Syn se snachou se ale musejí co nejdřív vrátit do Peru, protože jejich grant je v ohrožení. Děda to zatím neví, ale stává se z něj docela nepříjemný zaměstnavatel. Honza je propuštěn z nemocnice do domácího léčení, chodit ale ještě musí o berlích.

Ani Zuzana to nemá lehké. Poznává, že starat se o pacienty není med. Jedna ze starších pacientek ji praští porcelánovou mísou do hlavy, sama si při tom málem zlomí nohu. Zuzana je pozvána na párty k vydání druhého kalendáře Filexi. Manažeři Filexi se k ní chovají přezíravě a dají jí najevo, že si sama promarnila svoji šanci pokračovat v kariéře modelky. Od jednoho z hostů (primář Palouška) Zuzana zaslechne poznámku na svou postavu, že by jí neškodila větší prsa. To se jí pochopitelně dotkne a vytkne mu, že ani jemu by úprava zevnějšku neškodila. Vymění si takto několik "komplimentů", ale je zřejmé, že Zuzana primáře zaujala, několikrát ji hledá v sále pohledem, i když má s sebou dámskou společnost.

Michalovi rodiče si myslí, že syn je na škole ve švédském Lundu, ten ale zatím bydlí kousek od nich ve squatu. Namísto focení se pustil do malování, ke kterému přičichl právě v Lundu. Ze školy ho vyhodili i proto, že měl problémy s drogami, jak přiznal Katčině otci. Rodičům poslal SMS, že je fotí na moři na rybářské lodi, proto se tak dlouho neozýval. Jeho matka o něho ale měla starost a přemluvila bývalého kolegu Bedřicha, aby na školu zavolal. Ten toho se svou špatnou angličtinou moc nezjistí, ale pochopí, že Michal už na škole není, skončil. Michalův otec to ale vysvětluje tím, že si spletl anglická slova "fish" a "finish". Nedá mu to ale, a přes internet jistí, že Michal skutečně ve škole skončil. Do toho všeho se jim narodí očekávaný syn Šimon, kvůli úniku plodové vody ale předčasně a musí být umístěn v inkubátoru.

Katku pronásleduje její feťácká minulost. Feťák Mrkev ji do školy poslal dopis, aby se jí připomněl. Alice, která Katku ke drogám přivedla, ji přemlouvá, ať přijde na oslavu desetiletého výročí baru Černobyl, Mrkev tam prý nebude. Na Katku se ale stín minulosti valí i ve škole mezi spolužáky, otec ji stále přísně kontroluje, Honzův děda i rodiče mají strach, aby se od ní Honza náhodou nenakazil. Zuzaně se Katka svěří, že má pocit, jako by ani nežila a že tehdy, když brala drogy, měla pocit, že to je opravdu ona. To vše Katku vyžene znovu do Černobylu. Kromě Alice tam na ni čeká i Mrkev, který se s Alici vsadil, že Katku do Černobylu nedostane. Katka chce před Mrkví utéct, ten ji ale pevně drží, a tak musí zasáhnout Bondy. Dojde ke konfliktu, Mrkev dostane od Bondyho přes hubu a s výhrůžkami odchází. Bondy posílá domů i Katku, ta však domů nechce, raději zamíří do squatu. Tam přespí u Michala v pokoji (ve vší počestnosti) a ráno ji tam najde rozzlobený otec, který ji s Jankou celou noc hledal. Ztrátou důvěry to odnese to i Michal, kterého Katčin otec podporoval v jeho uměleckých aktivitách, ačkoliv je v tom v podstatě nevinně. (-k-)

14/22 Všechno, co se nepovedlo

Malý Šimůnek Koreň musí zůstat v inkubátoru a není jisté, že nebude postižený. Otci Koreňovi tak ke starostem o dospělého syna Michala přibyla starost o sotva narozeného. Zuzana, kterou potká v nemocnici, kde pracuje, mu prozradí, že Michal bydlí ve squatu a otec Koreň se tam za ním vypraví. Spolu pak vyrazí do nemocnice za maminkou. Setkají se tam s Béďou, který jí přineslo kytici a hračku pro dítě. Dává si za vinu, že ji tehdy vytáhl do divadla, ale pozornému divákovi neujde, že po paní Koreňové jede. Michal si našel práci jako fotograf v jedné agentuře, zatím dostal první zakázku.

Zuzka stále pracuje jako sanitářka a připravuje se na druhý pokus k přijímacím zkouškám na medicínu. Náhodou se v nemocnici setká s primářem Palouškem, s nímž se setkala na akci Filexi a opět si s ním vymění několik "komplimentů". Až teď se od sestřičky dovídá, že primář Paloušek je z oddělení plastické chirurgie. Když ho v minulém díle potkala na akci Filexi, nevěděla vůbec o koho jde. Že by další starší muž v Zuzčině životě?

Pan Haselbach se sbližuje s profesorkou Svobodovou, u níž bydlí v podnájmu, zdá se ale, že jí je chvílemi jeho pozornost až na obtíž. Podává návrh na rozvod, z čehož má jeho manželka velkou radost a stejně tak její přítel Procházka, který opouští poštu a nastupuje na vysoké místo v zahraniční společnosti.

Katka se ve squatu setkává s Bondym, který jí pomohl, když ji v Černobylu obtěžoval Mrkev. Katce se Bondy líbí, jde mu poděkovat za pomoc Bondy ji pozve na večeři. Katka kvůli tomu musí lhát otci i Honzovi. Vymluví se na Zuzku, ale málem to praskne, když se Zuzka objeví u Opelíků ve fast foodu. Otec Erhart má o Katku strach a zanedbává Janku, která touží po miminku. On ale dítě nechce a s Janka se cítí ukřivděná. Bondy vzal Katku na večeři do luxusní restaurace Nebozízek. Po večeři objednal drahé šampaňské a řekl "zdrháme". Los korunou padl na Katku, která musela odejít až po Bondym. Vypařila se oknem na záchodě a jen tak tak se jí podařilo zmizet číšníkům, kterým byl Bondyho odchod nápadný. Přesto, nebo spíš právě proto, se Katce Bondy líbí čím dál víc. Že po ní jede on je evidentní. Když už jsme u toho balení, jedna ze čtvrťaček pokračuje ve snaze sbalit profesora tělocviku a zatím se zdá, že je na dobré cestě. Katka tomu s nechutí přihlíží, vzpomínka na její zamilování je asi ještě stále trošku bolestná. Jenže naší zrzavé krasavici nejde o lásku, ale o to sbalit svého profesora.

Honzův otec oznámil dědovi Opelíkovi, že za týden odlétá s manželkou zpátky do Peru. Dědu to naštve a urazí se, Honza ho musí utěšovat, že to spolu nějak zvládnou, jako to zvládali až dosud. Honzovi rodiče pozvou Katku s Honzou na koncert, aby se s ní trochu blíž seznámili. Po koncertě chtějí jít na večeři do Nebozízku, a tak Katka musí předstírat nevolnost, protože ona teď nějaký čas do téhle restaurace nemůže. Na léto pozvou Honzovi rodiče Honzu i s Katkou do Peru. Honza už se moc těší, ale Katka je teď rozpolcená mezi něj a Bondyho. Komu dá přednost? (-k-)

15/22 Svítání nad Pacifikem

Pouť ve squatu se vydařila, na výzdobě se nemalou měrou zasloužil Michal. Honza odvezl rodiče na letiště a na pouť dorazil až před koncem. Katka se mezitím ztratila s Bondym do karavanu za účelem sexu. Katčina úletu k Bondymu si všimla Zuzana i Michal a Zuzana to Katce vyčetla, že dělá z Honzy blbce. Ten zatím nic netuší, dokonce půjčil Bondymu horolezecké nádobíčko. Bondy se totiž inspiroval Katčiným vyprávěním o Honzově slanění s kytkou v zubech a udělal něco podobného pro Katku. Spustil se s kamarádem ze střechy jejího domu a za okno jí pověsil obraz s východem slunce nad Pacifikem, který se Katce v jeho karavanu líbil. Katka se Honzovi vyloženě vyhýbá, naopak přijímá Bondyho pozvání na technopárty kamsi do staré fabriky za Prahu. Netuší ale, že akce potrvá až do neděle, přitom v sobotu je maturitní ples. Bondy Katku přemlouvá, ať se do Prahy nevrací a zůstane až do neděle. Bondy s kamarády sice jedou v měkkých drogách, nesnáší ale perníkáře. Když se na akci objeví Alice, která přišla prodat pervitin jednomu z přítomných, chytí ji, prošacují a nalezený matroš spláchnou. Alice zuří a Katce vyhrožuje pomstou Mrkve.

Otec Erhart má o Katku strach a nelíbí se mu, co v poslední době vyvádí, a to zdaleka neví všechno. To Janka Katce věří a snaží se ji hájit. Dlouho už ale asi nebude, protože dostala nabídku jít učit na restauratérkou školu do Litomyšle. Její vztah s Katčiným tátou už se stává prázdným, a tak Janka vítá možnost změny. Panu Erhartovi ak ke starostem o dceru přidělává vrásky na čele i Janka.

Paní Koreňová se vrací s miminem z porodnice domů. Je ale vystresovaná obavami o něj, stále jej kontroluje a odmítá v domě kohokoliv cizího, kdo by jí mohl pomoct, chce to zvládnout sama. Michal, jak slíbil, se vrátil domů a spolu s otcem se teď budou muset o mamku starat.

Haselbachovi se rozvádějí. Na prvním stání se nedohodli na majetkovém vyrovnání, takže soud bude ještě pokračovat. Pan Haselbach si koupil nové auto (červenou Hondu FR-V), částečně ze sociálky, částečně z peněz za pojištění. Může tak vzít kluky na hory a pan Procházka má konečně paní Haselbachovou sám pro sebe. Sice se trochu pohádali kvůli tomu, že paní Haselbachová koupila klukům vybavení na hory za dvanáct tisíc, ale zatím se jim daří potlačovat hádky v zárodku. Pan Haselbach se snaží zavděčit profesorce Svobodové, ale dělá to trochu nešikovně a profesorka na něj začíná být alergická. Zašla si na kávu se svou bývalou spolužačkou Alenou, se kterou se náhodou setkala v minulém díle. Ta je na rozdíl od profesorky dvakrát rozvedená vdova, loví chlapy, kde může a doporučuje to i profesorce Svobodové.

Zuzana pomalu končí v nemocnici, dál už se bude jen učit na přijímačky. Přijala však nabídku mladého doktora Hanzlíka na pomoc s anglickými lekcemi pro sestřičku Mirka, která chce odjet jako pečovatelka do Anglie s výhledem se tam vdát. Před nemocnicí se Zuzana opět setkává s primářem Palouškem, prohodí spolu jen pár vět, ale pořád se dává tušit, že v dalších dílech se mezi nimi může něco dít. (-k-)

16/ 22 Šanghajský drak

Katka se vrátila a domů skutečně až v neděli, celé čtyři dny o sobě nedala vědět ani Honzovi, ani otci. Ten už ji ohlásil jako zmizelou, a tak hned po návratu s ním Katka musela na policii, aby vše urovnali. Na popud Bondyho si Katka nechala na rameno vytetovat Šanghajského draka. Pro štěstí. Jejímu otci se to pochopitelně nelíbí, stejně jako to, že Katka chce být dídžejkou. A to ještě netuší, že ji Bondy láká na půl roku na cestu po jihozápadním pobřeží (Francie, Španělsko, Portugalsko) v době, kdy by měla Katka maturovat. Když pak před domem zahlédne Katku objímající se s Bondym, vyběhne za nimi s úmyslem dát Bondymu přes držku. Jenže Bondyho nikdy předtím neviděl, a tak se ho raději zeptá, zda je to pan Bondy. Bondy zapře, že je Bondy a díky tomu neskončí jejich setkání rvačkou. Honzovi Katka řekne, že by si měli dát na nějaký čas pauzu, že toho má teď hodně. Ani do školy už Katka moc nechodí, při jedné z řídkých návštěv se dozví, že spolužačka Martina už sbalila tělocvikáře a odjela s ním tajně na lyžařský výcvik. Katka byla do tělocvikáře zamilovaná v loňském ročníku a málem se s ním i vyspala, kdyby jim to nepřekazil její otec. To ale její spolužačky netuší a Katce už je zžemě tělocvikář volný.

Honza začíná děla streetworkera pod vedením Lindy ze squatu. Od jedné z klientek se Lindy dozvídá, že Alice prodala jejímu příteli pančovaný heroin a on po tom zemřel. Honzovi to Linda zatím neřekne, takže jeho setkání s Alicí na ulici proběhne v poklidu a Honza se od Alice dozví, že Katka chodí s Bondym. A ještě dodá, že si ho (jako Honzu) Katka stejně nezasloužila. Honza vyrazí do squatu a přistihne Katku objímající se s Bondym v jeho dodávce. Situaci řeší v klidu, je však z Katčina chování zklamaný a smutně odchází.

Michal se definitivně odstěhoval ze squatu domů. Smířil se s Katčiným otcem a opět k němu může chodit do ateliéru. Tam se seznámí s modelkou, kterou pan Erhart fotí pro nějakou reklamu. Další den se s ní potká na oddělení cizinecké policie, kam přišel nafotit nějaké ilustrační záběry pro časopis. Ona si tam vyřizuje prodloužení pobytu, podle všeho je Makedonka, mluví však plynně česky. Michal ji pozve na kafe a při té příležitosti ji neopomene řádně nafotit. Evidentně se mu líbí a ani on jí není lhostejný, takže se mezi nimi možná něco vyvine.

Kamarádka Alena, která přišla profesorku Svobodovou navštívit do jejího domu a přinese k tomu šampaňské, ji pořád v dobrém hecuje. Jenže profesorka Svobodová má jiné problémy, zatíká jí střecha. Pan Haselbach slibuje, že hned zítra zavolá své známé pokrývače. Děda Opelík nabídl panu Haselbachovi (oba pánové jsou dobří známí), že ho zaměstná a ten nabídku přijal. Není sice moc jasné, co bude na vozíčku ve fast foodu dělat, ale to asi není podstatné. Podstatné je, že pan Opelík na něho získá daňové úlevy.

Pan Koreň nabídne Zuzce pro doučování k přijímacím zkouškám pomoc svého přítele, primáře Palouše, se kterým se Zuzka už několikrát setkala. Setkávají se spolu i při Zuzčině poslední směně v nemocnici a primář zve Zuzana na večeři. Ta pozvání přijímá. Zaslechne je ale jedna ze sester a zavolá paní Haselbachové. Ta, celá vyplašená, dorazí na smluvenou schůzku také. Primář Palouš je totiž Zuzaniným otcem (biologickým). Zuzana je ze zjištění, že ji pozval na rande vlastní otec, byť netuše že je jeho dcera, zmatená a hledá radu u pana Koreně. Ten má ale svých starostí s manželkou dost, a tak Zuzanu alespoň vyslechne.

Paní Haselbachová se po odchodu pan Procházky stala vedoucím pošty, což její kolegyně nelibě nesou. Je jasné, že paní Haselbachová místo získala hlavně díky tomu, že s panem Procházkou chodí. Ona zřejmě ani předtím v kolektivu příliš oblíbená nebyla. Ale ani ve vztahu s panem Procházkou nemá na růžích ustláno. Ten totiž raději chodí k sousedům na karty a vínečko, když má hlídat kluky, kteří mu k srdci nepřirostli a bere je jako přívažek své milé. (-k-)

17/22 Poslední večer

Profesorka Svobodová si vyrazila s kamarádkou Alenou na výlet do Poděbrad. Obě si to užívají a setkávají se tam s průvodcem, který v Praze Alenu zaujal. Setkání ale dopadne poněkud nešťastně, protože pan Cipárek jí rakvičku tak nešikovně, že ohodí Alenu šlehačkou. Mezitím, co se ona upravuje na toaletě, raději zmizí. Džentlmensky za ně zaplatí útratu, což Alena ocení, a pokud se spolu setkají do třetice, není ještě nic ztraceno.

Pan Koreň se snaží pomoct své manželce zbavit se psychických problémů. Když nepomůže návštěva psychologa, pozve z Kyjeva zpátky paní Mášu (zaplatí jí letenku) a s Bedřichem domlouvá pomoc divadlu, v němž kdysi manželka hrála. Paní Máša ráda přijíždí a ani Bedřich se zatím blíže neupřesněné spolupráci nebrání.

Paní Haselbachová chce oslavit narozeniny svých synů v čínské restauraci. Vezme je tam spolu se Zuzanou a přítelem Procházkou. Kluci ale dělají naschvály a raději utečou za otcem do fast foodu k Opelkům, kde už pár dní úspěšně pracuje. Narozeniny oslaví dortovými koláčky tam s otcem a panem Opelíkem. Když je tam paní Haselbachová najde, vyčte svému bývalému manželovi, že ji chce připravit i o syny, když už ji připravil o Zuzanu a naznačí, že by se moc divil, kdyby o ní věděl všechno.

Michal spolupracuje s panem Erhartem, vymýšlí spolu kalendář, pro který Michal navrhl scény. S modelkou Danicou se skutečně sblížili a chodí spolu. Danica, kromě toho, že je o pět let starší než Michal, má syna, což se Michal dozvídá až když u ní zůstane na noc. Danica se bála, aby ji kvůli tomu neopustil, ale Michalovi to nevadí, aspoň to tvrdí.

Zdá se, že Katka s otcem uzavřela příměří a snaží se spolu vycházet. Může to taky ale být jen ticho před bouří. Katka se od Bondyho učí mixovat hudbu, aby mohla dělat dýdžejku na cestě po Evropě, na kterou se s Bondym a jeho kamarády chystá. Aby měla nějaké peníze, prodá do bazaru otcův starý, ale kvalitní fotoaparát, profesionální zrcadlovku. Otec jej ale po cestě domů zahlédne za výkladem a koupí jej zpět. Katce pak doma vyčte, že ho nejen sprostě okradla, ale ještě navíc mu prodala památeční fotoaparát, kterým pár dní před smrtí nafotil její matku zničenou závislostí na drogách.

Honza se snaží získat zpět Katku. Chodí za ní do squatu na Valeriánce a po večerech se opíjí v Černobylu. Všichni se mu snaží jeho bláznivé počínání rozmluvit, Honza si ale nedá říct od dědy, od Zuzany ani od Lindy. Rozhodne se, že Bondyho trumfne a v noci pověsí na zeď Katčina domu velké svítící srdce. Z mobilu zavolá k Erhartům a požádá, aby za ním Katka přišla ven. Když Katka vyjde, zapojí Honza srdce do elektřiny (BTW, kde ji takhle na zdi vzal?), srdce se rozzáří, jenže Honza při tom spadne. Co se mu stalo, se dozvíme až v příštím díle, ale Katka měla při jeho pádu ve tváři nelíčený strach, takže jí Honza ještě není tak úplně lhostejný, jak se snaží všem namluvit. (-k-)

18/22 Velikonoce

Honza pád nepřežil, a tak tento díl začíná jeho pohřbem. Katka je Honzovou smrtí otřesena, uzavřela se do sebe a kromě svých nejbližších s nikým nekomunikuje. Tajně se vydá na Honzův pohřeb, kde ji Honzova matka obviní, že může a smrt jejího syna (Honzu ovšem nikdo ze na střechu lézt nenutil a spadl svojí chybou). Katka nekomunikuje ani s Bondym, a když už si pro ni přijede až před dům, odmítne jeho nabídku na cestu po Evropě a nedá na jeho přemlouvání. Raději vyráží s otcem na farmu na projížďku na koních.

Paní Koreňová dostala roli v divadle. Pilně se ji učí a je šťastná. Manžel její štěstí až tolik nesdílí, stejně jako nemá radost z rozhodnutí jeho syna nestudovat a věnovat se focení průmyslových předmětů. Pan Koreň raději odjíždí z domu a náhodou potkává Zuzana, která jede navštívit mladého doktora Jakuba. U něj na chalupě se setkává s Mirkou, sestřičkou z nemocnice, která místo cesty do Anglie (zdá se) uhnala mladého doktora. Na chalupu k Jakubovi veze Zuzku autem pan Koreň a před spuštěnými závorami neodolají a začnou se vášnivě líbat. Zuzka tvrdí, že naposledy.

Primář Palouš se pokusil seznámit své dvě dcery, které pozval domů na oběd. Zatímco Zuzana to nesla docela v klidu, Markéta uraženě odešla, považujíc Zuzana za tátovu milenku. Ale třeba se holky ještě skamarádí.

Hádky mezi paní Haselbachovou a jejím přítelem, panem Procházkou se množí. Synové paní Haselbachové strejdu Prochajdu moc neberou a raději jezdí na výlety s tátou. Ten by rád kluky vychovával střídavě s bývalou manželkou. U profesorky Svobodové proto zjišťuje, zda by jí nevadilo, kdyby u ní každý druhý měsíc měl syny. Profesorka se takové změny bojí, ale nedokáže to říct přímo. Stejně jako nedokáže odmítnou radu na prodej domu od kamarádky Aleny, která už aktivně našla první zájemce. Místo toho profesorka Svobodová vyhlíží na místě prvního setkání průvodce Cipárka, a když se jej dočká, nabízí mu peníze, které za ni a Aleny utratil v cukrárně v Poděbradech. Cipárek peníze odmítá a naopak zve profesorku na další zákusky. (-k-)

19/22 Nekonečné regály

Haselbachovi se soudí o syny. Pan Haselbach od původního návrhu na střídavou péči nabízí, že se o syny bude starat on, protože má víc času a bude s nimi bydlet na venkově. Profesorka Svobodová totiž pod nátlakem a organizací Aleny prodává vilu. Když se o zájmu o kluky dozví přítel paní Haselbachové, pan Procházka, je touto vyhlídkou evidentně potěšen, snaží se paní Haselbachovou přesvědčit, ať syny manželovi nechá a už počítá, kolik by ušetřili na auto. Paní Haselbachová to ale kategoricky odmítá. Z jejích synů se ale stávají pěkní grázlící, kradou v obchodě alkohol, kouří doma na záchodě.

Děda Opelík chce prodat svůj fast food, protože už ho bez Honzy nezvládá, a to i přesto, že mu pomáhají Honzovi rodiče. Jenže nový majitel by chtěl změnit sortiment i název Speedy John, památku na Honzu. Děda Opelík proto od prodeje ustupuje.

Katka začala pracovat jako brigádnice v supermarketu. Ostatní kolegyně ji moc vřele nepřivítaly, z jejího tetování si dělaly srandu. Zatím jen letmo se seznamuje s Markem, také brigádníkem. Ve volném čase Katka přemluví Michala, aby na místo u jejich domu, kde se Honza zabil, nakreslil Honzův portrét. Michalovi se portrét vydařil, i děda Opelík se dojatě zastavil. O Bondym už Katka nechce ani slyšet, ten jí ale posílá e-maily, které Katčin otec na Katčino přání maže. Když ale není otec doma, Katka jeden mail od Bondyho otevře.

Paní Koreňovou v divadle moc rádi nemají, bývalá kamarádka jí dává najevo pohrdání a paní Koreňová netuší proč. Až na první jevištní zkoušce se dozví, že její manžel zaplatil divadlu klimatizaci a ona si za to může zahrát. Tak trochu to má na svědomí i dramaturg Bedřich, který je do paní Koreňové zamilovaný a snaží se ji neobraně sbalit. Na další zkoušku přichází paní Koreňová první s nápadem zahrát královnu jako ženu, která má problémy s alkoholem. Předvádí svou představu Béďovi, ze zákulisí ji sleduje uklízečka s technikem a u všech sklidí úspěch.

Sestřička Mirka nakonec přece jen odjela do Anglie (přesněji do Glasgow, do Skotska) a mladého doktora Jakuba, který ji učil anglicky a doufal v něco víc, opustila. Zuzana se byla podívat na operaci prováděnou jejím otcem docentem Paloušem. Nesesypala se, takže má předpoklady medicínu vystudovat.

Michal fotí s panem Erhartem první fotky na kalendář ve squatu. Jako modelky jsou jim Zuzana, Katka a Linda. Po focení Michal spěchá za Danicou, s níž má oslavit narozeniny jejího syna. Netuší, že na Danicu náhodou narazil její bývalý přítel Dragan a našel si ji prostřednictvím castingu. Od agentury získal její adresu a přišel ji navštívit domů. Tam pochopil, že Danicin syn Boris je jeho, i když se mu to Danica snažila vymluvit. Dragan má o Danicu stále zájem a syna se jen tak vzdát chtít nebude. O Michalovi se vyjadřuje pohrdavě jako o dítěti.

Zuzana se dala dohromady s panem Koreněm. Iniciátorem byl Koreň, ale Zuzana se ráda nechala vtáhnout zpátky. Dokonce si spolu vyšly do kina a tam je zahlédla druhá dcera docenta Palouše, zákeřná Markéta. Pan Haselbach o znovuotevřeném vztahu Zuzany a pan Koreně ví, sice není nadšený, ale nechává Zuzaně volnost. To docent Palouš by asi tak tolerantní nebude, až se od Markéty dozví, s kým Zuzana chodí. Uvidíme, jak to poznamená jeho otcovský vztah k Zuzaně. (-k-)

20/22 Krok do prázdna

Děda Opelík a Honzovi rodiče rozprášili Honzův popel na místě, které měl Honza rád. Katka pokračuje v brigádě v supermarketu, kde se oni zajímá mladý brigádník. V supermarketu se objevuje Mrkev a chce po Katce, aby mu vrátila peníze za kokain, který Bondy vysypal Alici. A navrhuje, aby Katka v supermarketu kradla. Jinak že všechno poví jejímu otci. Katka odmítá a Mrkev rychle odchází, když zahlédne manažera prodejny.

Alena se stále snaží přimět profesorku Svobodovou k prodeji vilky. Při cestě k notářce, kde má dojít k podpisu smlouvy profesorka zkolabuje. Není naštěstí nic vážného, druhý den je z nemocnice propuštěna. Tam za ní přichází Mojmír Cipárek, který na profesorčinu přímluvu začal učit na gymnáziu. Z nemocnice tak profesorku odváží místo Aleny Mojmír a ona ho zve k sobě na čaj.

Pan Haselbach se od synů dozvídá, že docent Palouš, se kterým se Zuzana učí, je její otec. Bojí se, že by mu Palouš mohl Zuzanu vzít a do toho všeho se bude odstěhovat z vily, kterou chce profesorka prodat (ve skutečnosti ale nechce a je jasné, že ji neprodá). Docent Palouš se zase od své druhé dcery Markéty dozvídá, že Zuzana chodí s jeho přítelem, panem Koreněm. Palouš to Koreňovi vyčítá, ten se brání, že o Zuzanu jevil stejný druh zájmu i on sám, dokud se nedozvěděl, že je to jeho dcera.

Na poště, kterou vede paní Haselbachová proběhla kontrola. Dopadla dobře, ale kontrolor paní Haselbachové prozradil, že na ni přišlo už několik stížností, pravděpodobně od jejích podřízených, které jí závidí povýšení. A přátelsky ji varoval, ať si dává pozor na malér. Pan Procházka chce, aby paní Haselbachová šla pracovat za ním do firmy TDG, domluví jí pohovor u svého nadřízeného, paní Haselbachová ale nezná jazyky, a tak je odmítnuta. Pana Procházku to mrzí, paní Haselbachová ale do TDG nechce a vykřičí se z toho, že už má všeho dost, i tanečních.

Podnapilá královna v Hamletovi v podání paní Koreňová se líbí i režisérovi a rozhodne se dát paní Koreňové premiéru. To těžce nese Evelína, která počítala s tím, že premiéra bude její. Béďovi se už téměř podaří paní Koreňovou dostat, vyruší je ale šatnářka, takže nakonec k ničemu nedojde. Zatím. Jakoby paní Koreňová tušila, že jí manžel chce prozradit svůj vztah se Zuzanou a navrhnout rozvod.

Michal přivádí domů Danicu, rodičům se moc nelíbí, je to cizinka, je starší a má dítě. A to ještě netuší, co je zač otec jejího dítěte Dragan. Michal na Dragana čeká v hotelu, aby si s ním promluvil o Danici. Dragan se k němu chová přátelsky a tvrdí, že za týden odjíždí. To říká i Danici, ale chce, aby odjela s ním, nebo mu aspoň nechala syna Borise. To Danica samozřejmě odmítá a prosí Dragana, aby ji i syna nechal na pokoji. Dragan se snaží sblížit s Borisem. Zatímco si ale Dragan hraje večer s Borisem, jeho gorily unesou Michala i jeho otce, kteří odjížděli rozhádání z domu. Michal totiž zaslechl otcovu debatu s Paloušem o Zuzaně a vyčetl mu, že si s ní zase začíná. O Zuzaně se vyjadřoval nelichotivě, což jeho otce rozlítilo natolik, že mu al facku. Michal naštvaně utekl a chtěl odjet pryč, otec si uvědomil, co udělal, snažil se jej zastavit a nasedl k němu do auta. Tak se stalo, že Draganovi zabijáci zastavili auto s oběma Koreňovými a s namířenými pistolemi je donutili odjet kamsi na opuštěné místo, kde otce posadili do svého jeepu, Michalovi sebrali bundu a narazili na kapotu. Michal dostal úder zezadu do hlavy a za těchto dramatických okolností díl skončí. (-k-)

21/22 Poslední kapka

Dragan nutí Danicu, aby s ním odletěla na Kanárské ostrovy, pak teprve Michala pustí. Danici nezbývá nic jiného, než se podvolit a i synem Borisem se připravovat na odlet. Využije ale návštěvy kamarádky a pošle po ní svou náušnici panu Erhartovi, že je to pro stylistu, který s ním pracoval. Uvidíme, zda bude tento pokus na sebe upozornit úspěšný. Draganovi kumpáni chtějí víc peněz za to, že unesli dva lidi místo jednoho, Dragan naopak zuří, že se jim do rukou připletl i Michalův otec a o příplatku nechce ani slyšet. Štefan proto kontaktuje paní Koreňovou a chce po ní deset milionů za propuštění manžela a syna. Máša paní Koreňové radí jít na policii, ta si ale nedá říct a snaží se peníze sehnat sama. Jenže se jí to nedaří a paní Koreňová propadá zoufalství. A navíc se dozvídá, že její muž je jí nevěrný se Zuzkou. Ta se ho totiž vydala navštívit domů, když se jí dlouho neozýval. Od Máši se dozvěděla, že Michala i otce unesli.

Alena vyčítá profesorce Svobodové, že kvůli kolapsu nedorazila na schůzku k prodeji vily a podezřívá ji, že slabost jen nahrála. Když pak ještě přijde profesorku navštívit Cipárek, Alena raději odejde.

Fotky pana Erharta na luxusní kalendář, které pořídil s Michalem ve squattu, nezaujmou a je rozhodnuto, že kalendář nafotí někdo jiný. Pan Erhart se ale znovu setkává s Magdou, které se fotky líbí a přislíbí mu udělat vernisáž, na které by se mohlo i něco prodat. A vypadá to, že by se spolu mohli dát zase dohromady.

Neklape to ani mezi paní Haselbachovou a panem Procházkou. On chce jet na dovolenou k moři ve dvou, paní Haselbachová si chce kluků užít aspoň v létě, když na ně jinak nemá dost času. Ke všemu přijdou kluci domů opilý. Hádka vyvrcholí odchodem pana Procházky a nešťastná paní Haselbachová volá manželovi, jestli by mohl přijet. Pan Haselbach jí vyhoví, ráno je díky tomu brzy ve fast foodu, kde se ještě dlouho před otevřením setkává s dědou Opelíkem. Ten mu nabídne, jestli by nechtěl fast food od něj koupit, že mu ani tak nejde o peníze, ale aby někdy pokračoval a zachoval tak památku na Honzu.

Mrkev vydírá Katku. Nahrál si telefonický rozhovor, ve kterém Katka mluví o své minulosti a hrozí, že jej pustí Katčině otci. Katka tak pro něj musí chtě nechtě krást v supermarketu, kde pracuje. Mrkev po ní chce splatit třicet tisíc za kokain, který Bondy vysypal Alici do záchodu. Katka je ale při krádeži sledována kamerami a přistižena a na hodinu vyhozena. K dovršení všeho při návratu domů zjistí, že na příkaz majitele domu zedníci zatírají Honzů portrét na plotě, který byl takovým pomníčkem. Zoufalá Katka si vezme prášky a pokusí se o sebevraždu. Tak ji taky, v bezvědomí, nachází její otec po návratu z práce. (-k-)

22/22 Hrst levandule

Katka se dostala do nemocnice včas, takže ji doktor Hanzlík mohl zachránit. Problém jménem Mrkev se tím ale nevyřešil. Katka se svěří Zuzce, čím ji Mrkev vydírá a Zuzka požádá o pomoc street workerku Lindu. Ta přitlačí na Alici a spolu s ní sebere Mrkvi mobil, v němž má kompromitující nahrávku Katčina přiznání. Aby Katce pomohl, napíše, na radu své staronové přítelkyně Magdy, otec Erhart Bondymu a ten se vrátí z cesty po Evropě, aby byl Katce nablízku.

Otec Koreň se nevzdává a pokouší se o útěk. Podaří s emu uvolnit několik cihel a vytrhnout mříž z okna, kterým oba s Michalem utečou. Michal si na útěku podvrtne kotník, i s tímto handicapem se jim ale podaří dostat až k silnici, kde zastaví projíždějící auto. Když to zjistí jejich věznitelé, rozhodnou se utéct do Polska. Otec i syn Koreňové jsou převezeni do nemocnice, otec je celkem v pořádku, to Michal je na tom mnohem hůř. I on se ale po pár dnech dá dohromady a hned, jak je toho schopen, spěchá navštívit Danicu. V jejím bytě je už ale jen její kamarádka, Danica odjela s Draganem a vzala si ho.

Do nemocnice za panem Koreněm přichází i Zuzka, on si ale uvědomil, že jeho místo je u rodiny a se Zuzkou se rozchází. Zuzka je z toho rozčarovaná a nechce ani jít na přijímačky na medicínu. Na prosbu pana Haselbacha ji docent Palouš přesvědčí, aby k přijímačkám přece jen šla. A pozitivní motivací je určitě i mladý doktor Jakub Hanzlík, s nímž se Zuzana v předchozích dnech několikrát setkala. Noc před přijímačkami strávila u něj a přijala pozvání i na další. Přijímačky zřejmě dopadly dobře, s jednou otázkou pomohl Zuzce docent Palouš, jinak zvládla všechno sama.

Paní Haselbachová definitivně vyhodila pana Procházku a dala se dohromady se svým bývalým manželem. Na poště dala výpověď, a to ještě netušila, že spolu s manželem povedou rodinný podnik po dědovi Opelíkovi.

Profesorka Svobodová odmítla u notářky prodat svoji vilku, v čemž jí byl oporou její nový přítel Mojmír Cipárek. S ním si vyrazila do restaurace a náhodou se tam setkali s profesorčinou kamarádkou Alenou a jejím novým přítelem, starým známým Vladimírem Honýsem. Alena je z něj unešená a je dost možná, že si budou navzájem vyhovovat.

Michal má svou první výstavu v Magdině galerii a užívá si své první chvíle slávy. Právě na vernisáži této výstavy přijíždí Bondy a setkává se s Katkou v romantickém dialogu. Konec dobrý, všechno dobré. (-k-)
Úspěch první, jedenáctidílné řady se zasloužil o další, opět jedenáctidílné pokračování.

I. řada (1. - 11. díl)
Režie: Karel Smyczek
Scénář: Lucie Konášová
Kamera: V. Holomek
Hudba: Michal Pavlíček (text písně Jan Sahara Hedl)
Rok výroby: 2005

II. řada (12. - 22 díl)
Režie: Karel Smyczek
Scénář: Lucie Konášová
Kamera: Antonín Chundela
Hudba: Michal Pavlíček (zpívá Natálie Kocábová)
Rok výroby: 2008

Hrají:
Anna Kulovaná (Zuzana Haselbachová)
Martha Issová (Katka Erhartová)
Pavel Trojan (Honza Opelík)
Přemysl Boublík (Michal Koreň)
Veronika Gajerová (Zuzanina matka)
Zdeněk Žák (Zuzanin otčím)
Kryštof a Vojtěch Haničincovi (Dan a Víťa - bráškové Zuzany)
Tomáš Hanák (Katčin otec - fotograf Erhart)
Jiří Pecha (Honzův děda Opelík)
Milan Bahul (Michalův otec)
Vilma Cibulková (Michalova matka)
Jiří Schmitzer (ředitel gymnázia Kotlář)
Jana Preissová (třídní profesorka Miluše Svobodová)
Milan Šteindler (školník gymnázia)
David Švehlík (tělocvikář Prachař)
Nela Boudová (Magda Komersová)
Barbora Srncová (učitelka Jana Kopičková)
Jiřina Jirásková (matka profesorky Svobodové)
František Němec (Vladimír Honýs, profesorky Svobodové)
Liliana Malkina (hospodyně u Koreňů)
Miroslav Táborský (kontrolor hygieny)
Jiří Strach (zaměstnanec reklamní agentury)
Bohumil Klepl (zaměstnanec reklamní agentury)
Anna Pošmourná (Bára Kopecká)
Filip Tomsa (David Ráček)
Josef Mejstřík (Franta)
Kristýna Jetenská (Niki Zgafasová)
Václav Jílek (Karel Kubata)
Tereza Němcová (Tonička)
Karolína Códrová (Kája Vařená)
Alžběta Rubešová (Klára Ujetá)
Ida Marta Sovová (Věra)
Eliška Vrbová (Pája Pečená)
Jiří Sýkora (Vojta)
Jakub Šlégr (Damiján)
Michal Čeliš (Filip)
Natálie Görnerová (Alice Kopecká)
Matěj Hádek (Mrkev)
Oldřich Navrátil (Jindřich Procházka)
Simona Babčáková (barmanka Gábina)

Objevují se až ve druhé řadě:
Dana Milfajtová-Pešková (Honzova matka Vlasta)
Martin Havelka (Honzův otec)
Zora Jandová (Evelína)
Vladimír Javorský (divadelní dramaturg, bývalý kolega paní Koreňové)
David Švehlík
Tereza Nekudová (squaterka Linda)
Lukáš Hejlík (MUDr. Jakub Hanzlík)
Lenka Krobotová
Jaromíra Mílová
Zdeněk Merta
Kristýna Jetenská
Petra Martincová (servírka)
Jiří Bartoška (primář Doc. MUDr. Martin Palouš)
Hana Maciuchová (Alena Fleisigová)
Jan Hartl (průvodce Mojmír Cipárek)
Verica Nedeska-Trajkova (modelka Danica)
Stanislav Zindulka (bazarník)
Tereza Šefrnová (???)
Klára Apolenářová (Markéta)
Predrag Bjelac (Dragan)
Arnošt Goldflam (kontolor pošty)
Lída Molínová
Vojtěch Rohlíček
Aktualizováno: 22.6.2008